Tuesday, September 1, 2009

Beza RON95 dengan RON97;maklumat ringkas


Antara info pasal minyak ni....

Kerajaan Memperkenalkan Minyak RON95 Gantikan Ron92, Harga RON97 dinaikkan...

Datuk Ismail Sabri Yaakob, Menteri di Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) telah mengumumkan pengenalan gred minyak baru di pasaran iaitu RON95 bagi mengantikan penjualan RON92. Menurut beliau, minyak bergred tersebut akan mula dijual hari ini dan akan diperkenalkan di seluruh negara secara berperingkat.

Minyak RON95 akan dijual pada harga RM1.75 seliter. Untuk makluman, harga RON92 yang dijual sekarang ialah RM1.70 seliter.

Dalam masa yang sama, kerajaan akan menaikkan harga bagi minyak RON97 dari RM1.80 seliter sekarang kepada RM 2.00 seliter berkuatkuasa 1 September nanti.

Kenapa menaikkan harga Minyak RON97 ?

Menurut sumber, minyak RON97 merupakan minyak bergred premium dan kebanyakkan kereta hari ini tidak memerlukan minyak gred setinggi itu. Difahamkan Enjin Campro keluaran Proton boleh menggunakan minyak gred RON95 tanpa sebarang masalah. Oleh itu, penjimatan dari menaikkan harga minyak RON97 boleh digunakan untuk menampung subsidi minyak RON95 yang lebih standard untuk kebanyakkan kenderaan sekarang.

Apakah yang membezakan antara RON92, RON95 dan RON97 ?

ROAD OCTANE NUMBER atau singkatannya ialah RON ialah ukuran bagi ketahanan bahan api daripada ketukan enjin (engine knocking). Ketukan enjin terjadi apabila campuran udara dan minyak di dalam silinder meletup berbanding proses pembakaran yang sepatutnya.

Secara ringkas, lebih tinggi gred sesuatu minyak, lebih tinggi rintangannya kepada ketukan enjin.

Adakah penggunaan minyak RON yang lebih rendah menyebabkan prestasi enjin merosot ?

Harus diingatkan bahawa nilai oktana tidak ada kaitan dengan kandungan tenaga di dalam bahan api, ataupun kelajuan bagi api palam pencucuh untuk sampai merentasi kebuk pembakaran. Ia hanya ukuran ketahanan bahan api terhadap nyalaan sendiri.

Oleh itu, ia sepatut tidak menjejaskan prestasi enjin. Namun begitu, anda masih perlu memeriksa keperluan gred minima bagi enjin kereta anda. Difahamkan Enjin Campro boleh menggunakan RON95 tanpa sebarang masalah ketukan enjin.

Beza RON 95 dengan RON 97

Di Eropah, klasifikasi keseragaman kelas bahan bakar petrol dibahagikan kepada tiga kelas utama. RON91, RON95 dan RON98. Pembahagian itu dibuat berdasarkan jenis keperluan bahan bakar yang diperlukan pada setiap jenis enjin berlainan pengeluar. RON91 dicipta untuk enjin yang mampu menerima petrol berplumbum, RON95 untuk petrol tanpa plumbum yang juga disebut petrol premium dan RON98 atau disebut juga sebagai Super Plus atau Super Premium. Bermula 1 September ini, klasifikasi penjualan minyak petrol di negara ini akan diselaraskan kepada dua jenis RON (Research Octane Number) iaitu RON95 dan RON97. Dalam jangka masa kurang dua bulan dari sekarang, RON95 akan menggantikan RON92 yang berharga RM1.75 seliter, manakala RON97 akan menjadi petrol premium pada harga RM2.Apakah kesannya kepada pengguna? Sebenarnya, banyak yang perlu diketahui tentang asas RON itu sendiri. Di seluruh dunia, pencemaran bahan api fosil telah meningkatkan kesedaran umum. Justeru itu, kualiti bahan bakar ditingkatkan. Jurutera bertungkus lumus memikirkan idea untuk mencipta enjin dengan sistem pembakaran moden yang mampu beroperasi menggunakan petrol spesifikasi RON yang dibangunkan. Kandungan sulfur juga diminimumkan.Adakah semua petrol RON95 sesuai dengan kereta anda? Bagaimana mengetahui kesesuaian tersebut? Langkah paling mudah adalah melihat pada penutup petrol. Jika ia tidak dinyatakan, rujuk buku panduan kenderaan. Biarpun begitu, tidak semua pengeluar kereta menulisnya dalam bentuk angka. Sebahagiannya ditulis dalam istilah leaded dan unleaded. Jangan khuatir, majoriti petrol yang dijual di Malaysia (termasuk RON92) adalah petrol jenis tanpa plumbum (unleaded). Adakah RON97 lebih baik daripada RON95? Secara teorinya, ya tetapi secara paraktiknya, tidak. Petrol RON95 di stesen A mungkin lebih baik daripada petrol RON97 di stesen B. Perlu diingatkan bahawa setiap petrol yang dijual oleh Petronas, Shell, BHP, Esso, Caltex dan Mobil adalah tidak sama. Setiap syarikat mempunyai ramuan tersendiri untuk meningkatkan keupayaan kualiti petrol masing-masing. Techron, Primax dan Infiniti merupakan antara petrol yang dihasilkan menerusi kajian dan pembangunan yang serius. Anda mungkin biasa menonton iklan bagaimana petrol di stesen A berupaya membersihkan enapan karbon pada injap dan omboh. Adakah ia sekadar gimik?Adakah petrol RON95 berkualiti rendah? Ini adalah pandangan yang salah. RON berkaitan dengan campuran dua unsur asas iaitu oktana dan pentana yang melengkapkan sifatnya menjadi bahan bakar petrol. RON95 bermaksud 95 peratus kandungannya adalah oktana dan selebihnya pentana. Begitu juga dengan RON97 iaitu hanya tiga peratus pentana dan selebihnya oktana. Gandingan itu akan memutlakkan tahap pembakaran enjin yang bakal digunakan. Sekiranya enjin anda cukup sekadar dengan pembakaran RON95, kenapa perlu membazir membeli petrol RON97? Adakah jam Breitling memberi maklumat waktu yang lebih tepat berbanding jam Casio?Sebaliknya, jika enjin anda dicipta untuk membakar dengan RON97, adalah tidak memadai menggunakan RON95 kerana omboh akan mengalami masalah ketukan (knocking). Ini kerana enjin silinder bergerak dengan membakar petrol menjadi gas. Asasnya, enjin yang dicipta untuk RON95 adalah kebuk pembakaran yang berupaya membakar sejumlah 95 peratus oktana. Perlu diingat bahawa sifat oktana adalah kemampuannya untuk menahan tekanan dalam kebuk pembakaran. Jadi, dengan enjin yang dicipta untuk pembakaran 95 peratus oktana, memadai kita menggunakan petrol RON95. Namun, jika enjin tersebut dicipta untuk tekanan 97 peratus oktana, maka penggunaan RON95 tidak sesuai. Oktana mempunyai keupayaan mengembangkan tekanan dengan baik, tetapi bukan pentana. Pentana hanya akan melambatkan proses timbal-balik dan di sinilah masalah ketukan berlaku.Petrol yang baik bergantung kepada pengeluar petrol itu sendiri. Seperti yang diterangkan pada awal nota ini tadi, setiap petrol tidak sama. Dakwaan mengatakan semakin tinggi RON adalah lebih baik dan mampu menghasilkan enjin yang lebih berkuasa juga tidak benar. Petrol yang baik adalah petrol yang sesuai dengan RON yang diperlukan oleh enjin.Jadi ini bermaksud tak semua kereta boleh pakai RON 95. Cek kat penutup minyak korang atau buku manual kereta untuk tengok tahap minimum RON yang korang boleh pakai. Kalau nampak RON97 nasib la korang. Buat masa ni, banyak kereta ringan-ringan seperti Kancil, Kelisa, dan Viva, semuanya tak de masalah kalau nak guna RON 95 ni. Cuma kereta-kereta mewah seperti Mercedes dan BMW je digalakkan jangan pakai RON 95. Kalau pakai jugak, nanti rosak enjin karang.Galakkan kerajaan menggunakan RON 95 ni seolah-olah macam serampang dua mata. Mereka yang guna kereta-kereta biasa ni dapat la rasa minyak yang lagi murah. Manakala mereka yang guna kereta mewah kena la bayar minyak lebih (lagi-lagi sekarang ni kerajaan dah tak kasi subsidi minyak). Dah pakai pakai kereta besar, so tanggung la sendiri.

Harga minyak naik.....

Price of RON 95 at RM1.80 from Tuesday (Update)


KUALA LUMPUR: The newly introduced RON 95 fuel is now priced at RM1.80 - five sen higher than the previous RM1.75.

Meanwhile, RON 97 is upgraded as a premium product and has gone up to RM2.05 from RM1.80.

Domestic Trade, Cooperative and Consumerism Minister Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob said the new prices were decided based on the current method of Automatic Pricing Mechanism (APM).

“Although the price is now 5 sen higher, the Government is still subsidising 33.81 sen per litre (of RON 95) which is equivalent to RM304mil monthly,” he told reporters after the launch of Primax 95 by Petronas here on Monday.

Currently, the Government is subsidising RON 97 by 42.72 sen per litre.

The cost for RON 95 went up 102% from USD$ 40.75 per barrel to USD$ 82.30 in December last year and August respectively.

“If there is any changes in the global prices, we would revise it accordingly. It is up to the Economic Council to decide.

“RON 95 also adheres to the EURO2M specification where it can lessen pollution,” said Ismail Sabri, adding that consumers would get quality petroleum at a subsidised price.

With the new pricing, Ismail Sabri added that RON 92 was phased out from the market as the usage was only 5% from total petrol sale in the country.

In April last year, then Domestic Trade and Consumer Affairs Minister Datuk Shahrir Samad said the Government was considering the use of petrol with higher research octane number (RON) to reduce fuel subsidies without hurting the lower-and-medium income groups.

A higher octane number means higher resistance to engine “knocking”. “Knocking” could possibly damage the engine over time.

Petrol Dealers Association of Malaysia president Datuk Hashim Othman said petrol stations could easily recalibrate their pumps to adjust to the new price.

“With technology, all you need to do is push some buttons. It is almost automatic in most stations now, except for a few in the rural areas which are still using the manual system,” he told The Star.

He added that petrol dealers would make a slight gain with the price increase as they had bought their current stock at the old price.

“It is only a little as the price increase is small,” he said.

Gadoh 2009



Gadoh, a 70-minute feature film that explores our perception of identity and challenges our hatred of the “other”. It is produced by KOMAS, a Malaysian human rights organisation and directed by Brenda Danker and Namron.

SYNOPSIS:
Gadoh tells a story of a group of teenagers who fought each other along racial lines; a cycle of hatred and violence further escalated by their environment and school system.

What was to be a quick resolution to improve the school’s bad image, was taken as an opportunity for one teacher who believed that real change was possible. She ropes in the help of an old friend and reluctant maverick theater activist for this arduous task.


Is there hope amidst the cycle of discrimination that surrounds us?

Watch Gadoh for their story, and what it may very well tell us about ourselves.

Sunday, August 23, 2009

Coming Soon......




My next phone...
Coming soon...

Sambutan Kemerdekaan yang ke-52 tukar tempat

Lokasi sambutan Hari Kemerdekaan ditukar ke Parlimen

KUALA LUMPUR: Lokasi bagi sambutan Hari Kemerdekaan ke-52 yang sebelum ini dijadual diadakan di Stadium Nasional Bukit Jalil, akan ditukar, berikutan penularan wabak Influenza A(H1N1) yang semakin meningkat selain bagi menghormati bulan Ramadan.

Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan Datuk Seri Dr Rais Yatim berkata upacara sambutan itu mungkin akan diadakan di tempat yang lebih kecil iaitu di perkarangan Parlimen.

"Kita mempunyai dua pilihan iaitu sama ada di perkarangan Parlimen ataupun di hadapan bangunan Sultan Abdul Samad. Parlimen merupakan pilihan pertama kita memandangkan kawasan itu tidak pernah diadakan majlis seumpama ini.

"Tetapi, jika ada halangan, mungkin kita akan pilih untuk adakan di perkarangan Bangunan Sultan Abdul Samad," katanya kepada pemberita pada majlis pelancaran program MenjalurGemilangkan Kuala Lumpur 2009 di sini hari ini.

Rais berkata kementeriannya telahpun membentangkan perkara itu kepada jemaah menteri serta mendapat nasihat daripada Kementerian Kesihatan bagi mengelakkan perhimpunan secara besar-besaran diadakan. "Kita memikirkan suasana bulan puasa dan ibu bapa yang risaukan penglibatan anak-anak mereka dalam perhimpunan besar-besaran lantaran H1N1 dan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) juga berkata bahawa perhimpunan besar akan memudahkan jangkitan virus itu," katanya.

Beliau berkata walaupun sambutan kemerdekaan kali ini diadakan sederhana dan di tempat yang lebih kecil dan padat, implikasi serta slogan 1Malaysia yang menjadi tema kali ini tetap akan disemarakkan.

Rais berkata mengikut perancangan jalan menuju ke Parlimen akan disemarakkan dengan perbarisan daripada parti-parti politik, badan bukan kerajaan dan mahasiswamahasiswi.

Mengenai program MenjalurGemilangkan Kuala Lumpur, Rais berkata ia merupakan salah satu strategi menyemarakkan lagi semangat patriotisme di kalangan warga kota selain menghidupkan suasana sambutan kemerdekaan.

"Warga kota kini agak sukar untuk mengibarkan Jalur Gemilang sebab sibuk berniaga dan sebagainya, jadi kita akan ke beberapa kawasan sekitar ibu kota, serah satu Jalur Gemilang kepada pemilik premis perniagaan dan meminta mereka mengibarkannya di premis masingmasing," katanya.

Sebanyak 400 unit Jalur Gemilang diagihkan ke setiap premis perniagaan di lima lokasi terpilih sekitar Kuala Lumpur iaitu di Jalan Tuanku Abdul Rahman, Jalan Brickfields, Jalan Petaling, Jalan Bukit Bintang dan Kampung Baru. BERNAMA

Selamat Menyambut Bulan Ramadan Al-Mubarak


Hello!!!

Sesudah sekian lama aku tak post kat blog...hehehe
Utk sementara waktu ini, saya mengucapkan selamat berpuasa kepada semua yang menonton blog aku!!!

I wish u all viewers happy fasting in the month of Ramadan!!!!

Sunday, July 26, 2009

Datuk Mirza Bebas Tuduhan

Ketua Pengarah Tourism Malaysia Datuk Mirza Mohammad Taiyab hari ini dilepaskan dan dibebaskan daripada tuduhan bersetuju menerima rawatan pergigian bernilai RM13,860 tanpa balasan, empat tahun lalu.

Hakim Mahkamah Sesyen Zainal Abidin Kamarudin membuat keputusan itu selepas mendapati pihak pendakwaan telah gagal, di akhir kes pendakwaan, membuktikan kes prima facie terhadap Mirza.

Sejurus keputusan itu dibacakan, seramai lebih 100 anggota keluarga dan rakanrakan Mirza yang berada di galeri awam, bertepuk tangan dan bersorak mengucapkan "Alhamdulillah", menyebabkan hakim meminta mereka diam bagi menghormati prosiding mahkamah.

Dalam penghakiman bertulisnya hari ini, Zainal Abidin berkata pihak pendakwaan telah gagal untuk membuktikan wujudnya elemen niat di pihak tertuduh untuk menerima barangan berharga, iaitu dalam bentuk rawatan pergigian, tanpa balasan, yang merupakan kesalahan mengikut Seksyen 165 Kanun Keseksaan.

Mirza, 51, yang digantung tugasnya sebagai Ketua Pengarah Tourism Malaysia berikutan kes rasuah itu dituduh bersetuju menerima, tanpa balasan, rawatan pergigian bernilai RM13,860, yang dijelaskan bayarannya oleh pengarah Syarikat Perunding Pakar Media Zulhisyam Ayob, walaupun mengetahui bahawa syarikat itu mempunyai hubungan dengan fungsi rasmi beliau sebagai Ketua Pengarah Lembaga Penggalakkan Pelancongan ketika itu.

Mirza dituduh melakukan kesalahan itu di klinik pergigian Clinical Practise Prosthodontics Sdn Bhd, di Taman Tun Dr Ismail antara 17 Jan dan 26 Julai 2005.

Dalam penghakiman bertulis setebal 38 mukasurat itu, Hakim Zainal Abidin mempertikaikan kegagalan pihak pendakwaan untuk memanggil pengadu dalam kes ini, Zamri Zainul Abidin, yang juga pegawai penyiasat Badan Pencegah Rasuah (BPR), sebagai saksi pendakwaan untuk memberi keterangan.

"Peranan Zamri tidak boleh dipandang ringan dan diketepikan memandangkan beliau adalah saksi penting dan telah membuat laporan pertama berhubung tuduhan itu," kata hakim.Zainal Abidin juga menegaskan, niat ialah satu elemen penting yang perlu dibuktikan dalam semua kes jenayah, dan dalam kes ini, pihak pendakwaan telah gagal untuk membuktikannya.

Beliau berkata terdapat keterangan yang menunjukkan bahawa pembayaran kos rawatan pergigian itu telah dijelaskan tanpa pengetahuan tertuduh.

"Saksi ke-10 pendakwaan, Zulhisyam Ayob, dalam keterangannya mengesahkan bahawa beliau telah membuat pembayaran RM13,860 bagi kos rawatan pergigian itu dan telah melarang pengurus klinik itu dan doktor terbabit, daripada memberitahu perkara tersebut kepada tertuduh," katanya.

Selain itu, hakim berkata pihak pendakwa juga gagal mengemukakan keterangan bahawa atas dasar apakah pihak BPR menjalankan siasatan tersebut terhadap tertuduh.

Di luar mahkamah, Mirza, yang berbaju Melayu ungu, ketika ditemui pemberita memberitahu beliau bersyukur dengan keputusan mahkamah hari ini dan berterima kasih terhadap sokongan yang diberikan oleh keluarga dan rakan-rakannya.

"Telah banyak yang saya lalui sepanjang kes ini, saya rasa malu dan tertekan. Tetapi hari ini saya bersyukur kepada Tuhan kerana segalanya telah selesai," katanya.

Kes itu dibicarakan sejak Februari lalu dan pihak pendakwaan telah mengemukakan seramai 11 saksi pendakwaan.

Mirza diwakili peguam bela Saseedharan Menon dan Tan Sri Abdul Aziz Abdul Rahman, sementara pendakwaan diwakili Saiful Hazmi Mohd Saad. BERNAMA

Wednesday, July 22, 2009

The Upcoming Event..........


MTV World Stage Live In Malaysia.....
Coming Soon....

Tuesday, July 21, 2009

Sampai ke penghujung bulan...

Hello

sudah menghampiri akhir bulan Julai dan sudah 3 minggu berlalu membuat latihan amali di Tourism Malaysia PWTC....

pada awalnya, okla buat praktikal disitu dan buat masa sekarang ini tak banyak kerja yang diberikan...

tak ada apa yang perlu dikatakan dalam posting ini tetapi sudah pastinya aku akan update blog aku so kepada viewers out there...keep on touching on my blog!!!!!

Saturday, July 11, 2009

Kembali..........

Kembali posting........coming soon......

Thursday, June 18, 2009

Wednesday, June 10, 2009

Bandar Tun Razak Public Swimming Pool


Hello...........

Disini saya nak berkongsi dengan penonton2 sekalian tentang pengalaman saya berenang di kolam renang awam........
Kolam renang di situ ok, can get crowded during weekends, hard to swim lap...so kalo nak gi pun time weekdays ok gak, tak ramai orang.....
As usual kena pakai pakaian renang yang ditetapkan, lifeguard kalo nmpk sesiapa yang tak ikut rule dia, tidak boleh swimming..so agak ketat sikit di situ...........
Bagi saya okla, walaupun tak tertutup dan bila cuaca panas air kolam dia tak berapa sejuk...
Overall for me, ok...no problem about bandar tun razak public swimming pool
Dalam kolam renang 1.5 hingga 1.6 meter....setara

bayaran sekali masuk RM2 untuk hari biasa dan RM3 untuk hari minggu
isnin hingga jumaat 2 ptg hingga 5 ptg, 6 ptg hingga 9 mlm
sabtu, ahad, dan cuti am 930 pg hingga 1130 pg, 2 ptg hingga 5 ptg, 6 ptg hingga 9 mlm

Friday, June 5, 2009

Pink Eye......NOT!!!!


hye viewers!!!!

lately mata saya amat pedih skali, tak tau kenapa......masuk habuk kot.....dah letak air sirih pun tak baik juga.....sakit pada awalnya tapi lama2 dah ok.........tapi dah sehari merah je..........sebelah je pula tu......hmmmm........coming soon saya akan jumpa doktor mata dan tanyakan apa pendapat dia......hmmmmm...........

Monday, June 1, 2009

We live in Singapura

The video of We live in Singapura...Check it out!

Hmmmm.....Part Two

Hmmmm.....Part One


hey viewers!!!


baru sahaja dapat online balik, streamyx aku buat hal sampai sehari lebih aku tidak boleh nak connect to the internet.....sesudah report baru boleh online streamyx.......igtkan modem rosak.....nasib baik tak hilang duit beli modem baru..hehehe.....so pesanan kepada viewers blog aku, kalau ada masalah takleh nak connect, dah trouble shooting mcm2, sila report kepada TMNET secepat yg mungkin, tk pasal2 byr sebulan tp tk gune sgt streamyx...hehehe..:D

Friday, May 29, 2009

Bukit Jalil Swimming Pool




Hello viewers!


Aku kerap pergi swimming kat Bukit Jalil, ada swimming pool disitu......
Disitu ada dua pool, satu training pool and the other one is public pool.... Kat public pool, dia ala2 olympic size swimming pool yg standard, ada tempat cetek dan tempat dalam.... Dari segi air kolam memang terbaik dan amat sejuk sekali, tak banyak clorine, ozonize.... Kepada semua yang suka berenang, datanglah ke situ...tetapi dengan syarat...pakai pakaian baju renang...takyah nak malu2....orait? :D


Thursday, May 28, 2009

Black Heart Inertia By Incubus





Walking alone tonight
‘Cause I’ve only got room for two
Me and my burdened black heart
It’s all we know how to do

Yet I look for a bigger bang
Than the kind I continually see
Sick of all this inertia ow
Won’t you mend me?

Lover, can you help me?
I’m a child lost in the woods
A black heart pollutes me
And I think

You’re a mountain that I’d like to climb
Not to conquer, but to share in the view

Pulled by a false inertia
Pushed out by circumstance
Pistol firing at my feet
That’s coercing me to dance

Yet I look for a bigger bang
Than the kind I’m sorry to know.
Here I am, first foot of the climb
Watch me go.

Lover, can you help me?
I’m a child lost in the woods
A lit path eludes me
And I think


You’re a mountain that I’d like to climb
Not to conquer, but to share in the view
You’re a bonfire and I’m gathered ’round you
Set this old black heart inertia aflame

Send it away (repeat)

-- guitar --

You’re a mountain
That I’d like to climb
Not to conquer, but to share in the view
You’re a bonfire
And I’m gathered ’round you
Set this old black heart inertia aflame

Set it aflame, send it away

Wednesday, May 27, 2009

Happy Moments.........

hye viewers!!!!

two days ago.......its been a long time since i've seen her but on that day, i met her, although at first we had a little fight that sometimes made me stress for awhile but that is not going to stop me from seeing her......i had trouble when im going to meet her.....but all the matters settle, and i know she want to meet me so much.....and me too..............

on that day.....we watch movie together and the movie call Night At The Museum 2...we had fun together watch movie...when we watched the movie, she seem to be holding me tightly....at that the moment, i know she really miss me so much that she would never let go of me and loves me truly deep in her heart......for this i love u dear and alwayz be!!!!!!!!!!!

on that day....during lunch, i brought her to Setiawangsa to eat at the Medan Selera Setiawangsa where we ate some of delicious "char kuey tiau", hmmm...nyum-nyum!!! Best2!!!!

on that day....before we apart, we had a moment together before we will see each other and i will miss her so much until the next meet which will be coming soon........



p/s:- i love her and miss her....Tak nak merajuk2 lagi, ok dear? Hehehe :D

The New EA............

Hye viewers!!!!!!!!!
My new blog just finish, leave your comments about it and tell me your opinion....
baru permulaan, masa akan datang adala cerita2 yang boleh diceritakan di blog saya ini....



Check it out!!!

Incubus New Album..Coming Soon!!



Incubus will release their new album next month....check out their new song
"Black Heart Inertia"

www.enjoyincubus.com






Tuesday, May 26, 2009

Body and Heart

Although our bodies far apart, our heart will remain close together forever.......
Remember always.........

Aku......Kembali.....Online!!!!!

Kembali...........


aku kembali sekali lagi!!
baru sahaja pasang streamyx....yeay!!!!!!!!!
untuk rakan2ku, aku...........kembali!!!!!!!

Sunday, May 10, 2009

BEBAS!!!!!

Happy Mother's Day



For mom, i wish you HAPPY MOTHER'S DAY!!!

Sesudah Semester Ini.............

Hello......

Sudah kian lama aku tak update blog aku...
hehehe....sibuk katakan....
akhirnya aku telah berjaya menghabis pembelajaran aku semester ini...
sekarang ini untuk masa aku bercuti...( tiada rancangan lagi nak pergi mana2, duk umah jela...)
tapi tak selesai sebenarnya......
pada 1/7/2009 aku akan memulakan pengembaraa baru....
Latihan Praktikal.....
so kawan2, especially my dearest of them all, Wish Me Good Luck!! To you too also, My Dear!!!

p.s.:- kawan2, jangan putuskan perhubungan, keep in touch alwayz!!!!





TDC.......My Journey Begins..................

Friday, March 27, 2009

Malam Tadi Aku Berubah

Malam tadi bukan diriku yang sebenar..........

aku berubah ke diri yang lain......

aku tak sangka berlaku begini......

kesabaran aku hilang sekelip mata dengan melepaskan sesuatu perbuatan yang ku tidak ingin melakukan.....

Ya Allah, ampunilah dosaku terhadap dia.....

kepadamu, aku mohon maaf terhadap perlakuanku......aku mohon maaf sangat.....please forgive me of what i done to you last night......

Nur Izzaty binti Bassin...I LOVE YOU

Tuesday, February 24, 2009

Slumdog Millionnaire


Few days ago, i watched this film and wow!! what a movie..the movie its about a teenage boy from the slums of India become the contestant of 'Who wants to be a Millionnaire' and he is arrested for suspicion of cheating the game and while being interrogated, event from his life are shown which explain why he know all the answer....so for my viewers of my blog, watch this movie, it has been nominated so many awards....it is probably the best.....

Thursday, February 12, 2009

Cupcakes, cakes for special occasion



Cupcakes and cakes!!!!
Cupcakes and cakes!!!!


Coming soon to UiTM Segamat Johor!!!